5 spookachtige leuke ideeën om Halloween te vieren

De dagen worden langzaam weer korter, buiten wordt het kouder en natter… maar goed nieuws: dat betekent dat Halloween voor de deur staat! Trick or treat! Als het om het vieren van Halloween gaat, lijkt Nederland nog een beetje verdeeld te zijn. Toch wordt deze spookachtige feestdag steeds populairder en wij snappen wel waarom. We delen in deze blog 5 leuke manieren om Halloween te vieren, zowel voor griezelliefhebbers als mensen die vooral een gezellige avond willen hebben.

1. Een enge filmavond
Een populaire en toegankelijke manier om Halloween te vieren is natuurlijk het houden van een filmavond! Je kan dit zo eng maken als je zelf wil: van A Nightmare Before Christmas tot The Exorcist. Maak of koop snacks in halloweenthema, doe de lampen uit, kruip onder een dekentje en griezelen maar.

2. Pompoenen uithollen
Een halloweenpompoen maken is een ontzettend leuke activiteit voor jong én oud. Deze traditie is te herleiden naar de oude Kelten, die knollen en aardappels uitholden en er enge gezichten in sneden om kwade geesten weg te jagen. Tegenwoordig hoeven halloweenpompoenen niet per se eng te zijn. Op internet vind je vele voorbeelden en stencils voor gezellige, vrolijke of herfstige pompoenen. Na het uithollen en snijden zet je er een kaarsje in en kan je de pompoen in de tuin zetten. Hartstikke gezellig!

3. Naar een halloweenfeest/-event
In oktober worden er ook altijd grotere halloweenfeesten georganiseerd, zowel in het uitgaansleven als daarbuiten. Een populair event om te bezoeken voor griezelaars is Halloween Fright Nights in pretpark Walibi. Ook lokaal zijn er vaak wel thema-avonden in bijvoorbeeld bioscopen of restaurants.

4. Spooktocht organiseren
Vier je Halloween als vriendengroep of met een kinderfeestje? Een spooktocht is een echte aanrader. Regel een paar mensen die het leuk vinden om een halloweenkostuum aan te trekken en zet een wandelroute uit in het bos (of op een andere spannende plek). Laat de verklede griezels op onverwachte plekken tevoorschijn komen om de groep te laten schrikken. Houd er bij kinderfeestjes natuurlijk wel rekening mee dat het niet té eng wordt!

5. Halloween verkleed feestje organiseren
Halloweenfeestjes zijn leuk voor jong en oud. Zowel enge halloweenfeestjes als meer knusse feestjes zijn altijd een succes. Versier het huis met halloweendecoraties, zoals spinrag, pompoenen, oranje-zwarte feestversiering en monsters. Laat je gasten allemaal verkleed komen, draai spannende muziek en feesten maar! Activiteiten en spellen zoals pompoenen uithollen, appelhappen of een kostuumwedstrijd zorgen gegarandeerd voor een gezellige avond. Verkleed langs de deuren gaan is ook een klassieke halloweentraditie, al ligt het in Nederland erg aan je woonplaats of dit gedaan en gewaardeerd wordt.

Waar komt Halloween vandaan?
Halloween vieren we op 31 oktober. Veel mensen zien het als een ‘Amerikaans feest’ dat overgewaaid is, maar de oorsprong van de feestdag is toch echt te herleiden naar Europa. Een van de meest gebruikelijke theorieën is dat Halloween ontstaan is vanuit het Keltische oogstfeest Samhain. Deze feestdag markeerde het einde van de zomer en de start van het oogstseizoen en de winter, de ‘donkere’ tijd van het jaar. De oude Kelten geloofden dat op deze dag de ‘sluier’ tussen onze wereld en het dodenrijk het dunst was: een moment van communiceren met de doden en het afschrikken van kwade geesten dus. Later zou deze feestdag samengesmolten zijn met het katholieke Allerheiligen (All Hallows).