Categorie 1 vuurwerk: het hele jaar door afsteken

Goed nieuws voor diegenen die gek op vuurwerk zijn: categorie 1 vuurwerk mag het hele jaar door worden afgestoken. Dit is fop- en schertsvuurwerk, dus licht vuurwerk zoals sterretjes, knalerwten en trektouwtjes.

De term fop- en schertsvuurwerk wordt niet meer officieel gebruikt. In het Vuurwerkbesluit zoals dat geldt sinds maart 2012 wordt dit type vuurwerk aangeduid als ‘categorie 1’, wat ook op de verpakking vermeld moet worden.

Maximaal zeven gram kruit
Voor degenen die niet genoeg hebben aan een paar uurtjes knallen in de nacht van oud en nieuw, is het natuurlijk helemaal top dat er ook de rest van het jaar nog een beetje geknald mag worden. Maar inderdaad: een béétje… Want helaas bevat categorie 1 vuurwerk maar zeven gram kruit. Dat stelt weinig voor: je hoort nog eerder een speld vallen! Ter vergelijking: in een gewone vuurpijl zit meestal tegen de veertig gram kruit, maar een ‘cake’ (een stuk vuurwerk dat verschillende eenheden de lucht in schiet) kan wel vijfhonderd gram kruit bevatten!

Knalerwten en stinkbommetjes
Bij categorie 1 vuurwerk kun je niet alleen denken aan trektouwtjes, knalerwten en sterretjes, maar ook aan grondbloemen, vuurpotjes, knetterlint en bengaalse fakkels. Stinkbommetjes kennen we allemaal nog wel. Die worden met name gekocht door kinderen, die ze gebruikten in klaslokalen, winkelcentra en zelfs binnenshuis. Hartstikke grappig, als je zelf maar lekker op een afstandje blijft van de rotte walmen!

Categorie 1: leuk voor jong en oud
Categorie 1 vuurwerk mag gekocht worden door kinderen vanaf 12 jaar. Maar ook volwassenen kunnen er natuurlijk plezier van hebben. Zelf heb ik, samen met mijn kinderen, alleen maar dit soort vuurwerk afgestoken tijdens de laatste jaarwisseling. Want waarom zou je veel geld uitgeven aan ‘echt’ vuurwerk dat je verwachtingen vaak helemaal niet waarmaakt? Gewoon vuurwerk is in Nederland in mijn ogen echt veel te duur voor wat je ervoor terugkrijgt.

Ook op verjaardagen en bruiloften
Niet alleen tijdens de jaarwisseling wordt categorie 1 vuurwerk afgestoken, en ook zijn het niet alleen baldadige kinderen die er dol op zijn. Op feestjes en verjaardagen is het namelijk óók superleuk om dit soort vuurwerk te gebruiken! Denk bijvoorbeeld aan ijsfonteinen op de verjaardagstaart of sterretjes tijdens een bruiloft. En op een warme zomeravond is het gezellig om een paar wasfakkels in de tuin aan te steken.

Gezond verstand
Maar… ook al is het gebruik het hele jaar door toegestaan, zelfs met licht vuurwerk blijft het belangrijk om er verstandig en met gezond verstand mee om te gaan. Zo blijft het voor iedereen leuk en wordt het tenminste ook niet alsnog verboden!